La Torre està d’aniversari!

AHPN_1any(portadaFB)

 

Programa actualitzat

Confirmem l’agenda de l’aniversari.

Us esperem, inviteu als vostres coneguts.

 • 10:00 – Primera visita de portes obertes
 • 10:30 – La Colla dels Gegants del Poblenou realitzaran el seu ball i l’Arxiu s’unirà amb una nova figura, el Gegantó de la Torre
 • 10:45 – Pregó de les personalitats: Sr. Eduard Freixedes, Regidor del Districte de Sant Martí, Sr. Nicasi Camps i Pinós, president honorífic de l’Arxiu Històric del Poblenou i el Sr. Xavier de Fuentes, director Territorial d’Aigües de Barcelona.
 • 12:00 – Espectacle de dansa “Como pies en el agua” interpretat per Triana Doce i Eva Yufra
 • 12:30 – Segona visita de portes obertes
 • 13:00 – Actuació de la Coral “Eirené”
 • 14:00 – Fideuada popular a la plaça Ramon Calsina, amb la col·laboració de l’Associació de Veïns de Diagonal Mar. Entrades: 9€ a la Torre el mateix dia. L’aforament és limitat.
 • 16:00 – Tercera visita de portes obertes
 • 17:00 – Posada en escena de l’entremès “La Torre dels Somnis” sobre la història de la fallida “Sociedad General de Aguas Ladera Derecha del Besós”, de l’escriptora i socia de l’Arxiu, Àfrica Ragel. L’aforament és limitat
 • 17:15 – Quarta visita de portes obertes
 • 17:30 – Música i activitats infantils, amb berenar.
 • 19:30 – Cercavila de cloenda amb les Colles de Diables i del Drac del Poblenou.
 • 20:00 – Espectacle de focs artificials des del balcó de la Torre.

Aniversari

El proper diumenge 22 de març de 2015 celebrem el primer aniversari de l’obertura al públic de la Torre de les Aigües del Besòs.

A l’any 2014, la Torre de les Aigües del Besòs va deixar de ser només un punt de referència al skyline del front litoral del Poblenou per recobrar la seva esplendor passada a través de les visites comentades a l’edifici.

Per als voluntaris de l’Arxiu Històric del Poblenou aquest ha estat un any molt especial: s’ha recuperat la Torre i ara tothom en pot tornar a gaudir. Teníem un repte molt important, des de recuperar el material històric per fonamentar les visites, fins a la interacció amb els visitants, passant per l’organització de les visites guiades, les reunions amb els grups d’interès (com l’Ajuntament, les Associacions de Veïns del voltant), els mitjans de comunicació, entitats col·laboradores (com Aigües de Barcelona o antics treballadors de Macosa), … Hem après molt!

I malgrat la manca d’experiència, creiem que els resultats han estat molt bons: més de 1600 visitants a la Torre en les diverses modalitats de visites (caps de setmana als matins, dissabtes al capvespre, grups entre setmana), i amb un nivell de satisfacció molt alt.

L’any va començar amb la inauguració i les jornades de portes obertes al març i abril. Més de 500 persones durant el primer mes d’obertura van estar convidades a gaudir de les vistes.

Durant el juny vam obrir la Torre amb la col·laboració de l’hotel Attica 21 i el Gremi d’Hotelers, per realitzar la Setmana de les Terrasses.

Al mateix juny van organitzar una nova jornada de portes obertes per als veïns de la plaça Ramon Calsina. Uns dels objectius del nostre projecte cultural és tenir en compte el territori i establir comunicació amb els veïns del voltant de la Torre.

Amb la col·laboració de l’escriptora i membre de l’Arxiu, Àfrica Ragel, vam posar en escena l’entremès sobre la història de la fallida “Sociedad General de Aguas Ladera Derecha del Besós”.

Durant el mes d’octubre, vam col·laborar amb 48H Open House Barcelona per mostrar l’arquitectura de la Torre i la seva història als veïns de Barcelona interessats a conèixer més a fons els espais arquitectònics de la ciutat.

El Santet és un personatge que forma part de l’imaginari popular del Poblenou. Al novembre van celebrar la Revetlla del Santet a la Casa de les Vàlvules, amb la participació del seu creador i mestre de cerimònies, l’artista Gonçal Sobrer, que va comptar com en darreres ocasions amb la complicitat d’un altre artista poblenoví, Joan Marc Batllé.

Arriba el Nadal i ens vam convertir en espectadors de la sortida i arribada de la Cursa dels Nassos, que iniciava i finalitzava el seu recorregut al voltant de la Torre.

Estem molt orgullosos del treball fet aquest any, i esperem continuar millorant els anys vinents per aconseguir que la Torre de les Aigües del Besòs sigui un espai històric de referència a Barcelona. Encara queda molt per fer.

Aquest any tenim moltes reptes. Voldríem que la Torre es pogués visitar en qualsevol moment. Hem iniciat un cicle de visites per a grups als matins amb complicitat amb els Casals de Barri de Diagonal Mar i del Poblenou, sempre amb la flexibilitat i la implicació dels nostres voluntaris.

Programa d’activitats

Per celebrar amb tothom aquest primer aniversari hem preparat un món d’activitats per a tota la família al peu de la Torre, el diumenge 22 de març, Dia Mundial de l’Aigua. Comptem amb el patrocini de la Fundació Agbar i dels supermercats Alcampo.

A les 10 del matí, comencen les visites de portes obertes, amb els nostres guies voluntaris podràs recórrer l’escala fins al terrat alhora que fas un recorregut per la història de Barcelona i de la Torre. La recompensa està en el saber i en les meravelloses vistes que gaudiràs.

La Colla dels Gegants del Poblenou realitzaran el seu ball i l’Arxiu s’unirá amb una nova figura, el gegantó de la Torre, a les 10:30. La figura va ser creada pel nostre soci i artista Andreu Mitjans.

A les 10:45, iniciarem oficialment els festejos amb el pregó de les personalitats: Sr. Eduard Freixedes, Regidor del Districte de Sant Marti, Sr. Jordi Fossas i Bonjonch, president de l’Arxiu Històric del Poblenou i el Sr. Xavier de Fuentes, director Territorial d’Aigües de Barcelona.

L’espectacle de dansa “Como pies en el agua” interpretat per Triana Doce i Eva Yufra comença a les 12:00.

Continuem amb les portes obertes i farem una pujada a la Torre a les 12:30. A partir de les 13:00, des de a dalt es podrà escoltar a la Coral “Eirené” que ens delectarà des de la plaça Ramon Calsina amb les seves veus.

Començarem la fideuada popular a la plaça Ramon Calsina a les 14:00, amb la col·laboració de l’Associació de Veïns de Diagonal Mar. Cal inscripció prèvia.

L’aniversari ho gaudirem tot el dia!

Per a la tarda el programa d’activitats continua amb les visites de portes obertes, amb una pujada a la Torre a les 16:00.

A les 17:00 posarem en escena l’entremès “La Torre dels Somnis” sobre la història de la fallida “Sociedad General de Aguas Ladera Derecha del Besós”, de l’escriptora i socia de l’Arxiu, Àfrica Ragel. L’aforament és limitat; i no et preocupis, tindràs més oportunitats de veure-ho al llarg de l’any.

Després farem una nova pujada a la Torre a les 17:15, i continuarà la tarda amb música i activitats infantils.

Les Colles de Diables i del Drac del Poblenou començaran la cercavila de cloenda a les 19:30, per a finalitzar a les 20:00 amb un espectacle de focs artificials des del balcó de la mateixa Torre. Comptem amb la col·laboració de Pirotecnia Igual, que van participar a la Festa Major del Poblenou 2014.

Ens agradaria que vinguis a gaudir de l’aniversari amb nosaltres!

Orestes Sanchez 14 de març de 2015 13 d'octubre de 2021 a les 17:48